SKAČU KIRIJE: Buknulo iznamljivanje stanova

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Cena iznajmljivanja manjih stanova u Beogradu i Novom Sadu, koje najviše traže studenti, skočila je najmanje 25 do 30 odsto jer stanodavci više zarade ako ih iznajme turistima.

Vlasnik garsonjere koji je izdaje za 150 evra studentima više će zaraditi ako je turistima izda samo tokom osam dana mesečno, ili za četiri vikenda. Iznajmljivanje na dan je oko 20 evra, pa je računica jasna – za osam dana uzeće 160 evra.

Rast cena kirija zbog iznajmljivanja na dan podiglo je cenu stanova u gradovima, što su na svojoj koži najviše osetili studenti, koji su među najbrojnijim podstanarima i koji najviše traže manje stanove.

Beograd i Novi Sad prednjače u ovom novom trendu pretvaranja nekadašnjih najčešće “studentskih” stanova u male, obično nelegalne hostele koji se izdaju preko specijalizovanih sajtova, najčešće turistima, ali i preko oglasa za one kojima je potreban smeštaj na samo nekoliko dana.

Ovaj novi biznis počeo je da zagorčava život studentima i u Kragujevcu i Nišu, a agenti nekretnina se slažu da je tržište izdavanja stanova na dan buknulo u poslednje dve godine, što je za sobom podiglo cene i podstanarima.

Tako su se u Beogradu Stari grad, Kalemegdan i Vračar pretvorili u ogromne hostele, gde podstanara gotovo da više nema, a stanovi se izdaju gostima iz Kine, Poljske, Nemačke ili Francuske koji tu ostanu dan ili dva.

Studenti u Beogradu, za razliku od kolega u Kragujevcu, Nišu ili Novom Sadu, moraju da daju oko 100 evra više za svoje nove domove nego prethodnih godina. Garsonjere i jednosobni stanovi su od 250 evra, dvosobni oko 350 evra, ako želite da živite negde između šireg centra i gradske periferije.

Kako saznaje Blic iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, turistička inspekcija poslednjih nekoliko meseci upravo češlja stanove koji se na crno izdaju na dan.

U Ministarstvu očekuju da će za nekoliko meseci imati registovane sve objekte koji se izdaju, a vlasnici će preko agencija moći da prijavljuju svoje goste. Agenti nekretnina smatraju da će interesovanje za izdavanje nekretnina na dan opasti kada stanodavci budu morali da plaćaju poreze i prijavljuju goste, pa će se i cene stabilizovati.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay