Skandal sa Fejsbukom ugasio britansku kompaniju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Britanska konsultantska kompanija Cambridge Analityca, koja se našla u centru skandala zbog zloupotrebe privatnih podataka desetine miliona korisnika društvene mreže Facebook, zatvara se, piše BBC.

 Ta kompanija je optužena za nepropisno korišćenje podataka u političkim kampanjama.

Podaci oko 87 miliona korisnika Facebook-a bili su nepropisno podeljeni sa konsultantima u nekim političkim kampanjama, uključujući predsedničke izbore u Americi.

Skandal je izbio kada se saznalo da su privatni podaci miliona korisnika Facebook-a na nepropisan način završili u rukama firme Cambridge Analytica, koja ih je koristila u radu za predsedničku kampanju Donalda Trampa.

Evropska komisija je ranije saopštila da je moguće da su lični podaci do 2,7 miliona evropskih korisnika Facebook-a bili prebačeni na neprikladan način firmi Cambridge Analytica.

Zvaničnici kompanije Cambridge Analytica naveli su da su posle skandala izgubili sve klijente i da su morali da proglase bankrot.

Portparolka Klarens Mičel rekla je za BBC da je ta kompanija u poslednjih nekoliko meseci bila na meti brojnih neosnovanih optužbi, uprkos pokušajima da ispravi stvari.

Mičel je kazala da aktivnosti firme Cambridge Analytica „ne samo da nisu bile ilegalne, već su i široko rasprostanjene u onlajn oglašavanju kako u političkim tako i u komercijalnim arenama“.

U društvenoj mreži i reklamnom gigantu, kompaniji Facebook, odbili su da komentarišu ovu vest.

Izvor: Beta/BBC

Foto: Beta/AP