Školujemo mašinovođe za nemačku firmu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: DB

Potpisivanje ugovora o saradnji između Železničke škole u Beogradu i nemačkog privatnog železničkog preduzeća, domaća stručna javnost ocenjuje kao pogrešan potez, piše Danas.

Železnička škola u Beogradu potpisala je ugovor o saradnji sa nemačkom kompanijom Lenderban u cilju modernizacije nastavnih sredstava te škole. Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je da saradnja predviđa i podršku u realizaciji praktične nastave i saradnju u obrazovanju stručnog kadra.

Prema pisanju nemačkih medija, sporazum je od obostrane koristi, a Lenderbanu će obezbediti stručni železnički kadar, pre svega mašinovođe, kojih je sve manje i za kojima vlada velika potražnja.

Železničke kompanije u toj zemlji već duže vreme imaju velike poteškoće da popune prazna mesta u upravljačkim kabinama lokomotiva. Samo javnom preduzeću Nemačke železnice nedostaje širom zemlje više od 700 mašinovođa, zbog čega na pojedinim lokalnim relacijama putnike već mesecima umesto vozova prevoze autobusi.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da je to potpuno pogrešan potez jer bi država trebalo da školuje kadrove za našu železnicu, a ne za strane kompanije. Dodaje da Nemačka i u drugim zemljama na slične načine pokušava da dođe do nedostajuće radne snage.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić takođe kaže da je nelogično da naše škole stvaraju kadrove za strane kompanije.

Podrazumeva se da se u Srbiji državnim novcem učenici školuju da se strukom bave u svojoj zemlji. S te strane je ugovor između Železničke škole i nemačke kompanije loša stvar. Nemačka sa svoje strane želi da sa što manje novca dođe do nedostajućih stručnih kadrova. Zbog toga kompanije iz te zemlje i potpisuju takve ugovore, objašnjava Savić.

On ipak dodaje da potpisani ugovor donosi neke beneficije, kako školi tako i učenicima. Škola će dobiti moderniju opremu i učila što će joj svakako koristiti, a učenici priliku da imaju praksu u Nemačkoj. Deo njih se iz određenih razloga neće odlučiti da ode iz zemlje a znanje koje su stekli će im ostati.

Izvor: Danas

Foto: DB