Škriljci još jedno blago Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Osim ljudskog blaga, Srbija ima još jednu sirovinu koja se može smatrati blagom, a to su uljni škriljci, tvrdi austrijski ministar saobraćaja, inovacija i tehnologija Norbert Hofer.

„Najvrednija sirovina koju imamo ljudi i volja da idemo ka napretku na našu i dobrobit Evrope“, rekao je Hofer u Beogradu, nakon što je sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenadom Popovićem potpisao Memorandum o saradanji u oblasti inovacija.

„Naše zemlje nisu bogate naftom, ali zahvaljujući istraživanjima dovodimo razvoj zemlje do vrha i to je put kojim treba da idemo“, rekao je Hofer.

Srbija, prema njegovim rečima, ima još jednu sirovinu koja se može smatrati blagom, a to su uljani škriljci.

Hofer je istakao da će „Memorandum imati ključni značaj za tehnološki razvoj, a da je južno od Austrije, ovde upoznao najbolje inženjere“, dok Popović u Memorandumu vidi „dodatni zamajac“ za saradnju srpskih kompanija sa austrijskim firmama.

Dodao je da srpske i austrijske kompanije mogu da sarađuju i u nastupima na tržištima SAD, Rusije, Kine i afričkih zemalja. Srbija će, kako je rekao, od saradnje imati ogomnu dobit, a i austrijske firme će imati mnogo koristi od „izvanrednih srpskih inženjera i inovativnih kompanija“.

Izvor: Danas, Beta

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. igor

    glupost! upropasti zemlju i vodu. to ni jedna pametna evropska zemlja nece uraditi.

  2. Алекса

    Погледајте шта вађење нафте из шкриљаца ради природи. Fractioning се зове процес.