Šljivovica PLOVI okeanima: Izvoz “žestine” skočio za 75 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Izvoz jakih alkoholnih pića iz regiona Šumadije i Pomoravlja, među kojima je i rakija, beleži rast od 75 odsto i očekuje se da do kraja ove godine premaši milion evra.

Predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac, Predrag Lučić, rekao je novinarima da je u prvih devet meseci zabeležen rast izvoza za 75 odsto i da je vrednost izvoza jakih alkoholnih pića bila 814.000 evra.

Na području Šumadije i Pomoravlja ima oko 40 proizvođača voćnih rakija, a u izvozu prednjači nekoliko vodećih. Lučić je istakao da je čak dve trećine ukupnog izvoza voćnih rakija proizvedenih u Šumadiji i Pomoravlju otišlo na tržište SAD i Australije.

“To je podatak koji dovoljno govori o značaju, kvalitetu i brendiranju naših rakija jer one praktično dominantno završavaju na najzahtevnijim tržištima sveta”, rekao je Lučić na konferenciji na kojoj je najavljeno održavanje Prvog šumadijskog festivala rakije u Kragujevcu.

Festival rakije u Kragujevcu biće održan 5. decembra u hotelu “Kragujevac”, imaće 35 učesnika, od čega je 30 proizvođača voćnih rakija, a pet destilerija sa šumadijskom šljivovicom.

Prema rečima predsednika Regionalne asocijacije proizvođača rakije “Šumadijska rakija” Gorana Mijailovića, na festivalu biti promovisana i “rakijska kultura”, a plan Nacionalnog saveza proizvođača rakije je da se ubuduće “patentira” i čaša za srpsku rakiju.

Izvor: Beta

Foto: screenshot