Slovenac KLIKNE i vidi koliko ga košta država

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svaki Slovenac zainteresovan za stanje državne kase ubuduće će preko Interneta moći da dobije najnovije budžetske podatke i potpun pregled koliko ga je država koštala u zadnjih deset godina.

Svaki zainteresovani moći će brzo proveriti dinamiku uplata u državni budžet i namenu za koji je potrošen svaki evro, ne samo na državnom nivou nego i stanje prihoda i rashoda po opštinama i regijama, objavili su slovenački mediji.

Cilj takvog načina prezentacije je veća transparentnost prihoda i potrošnje, kako bi ljudi videli da za poreze koje plaćaju nešto i dobijaju, rekla je prilikom predstavljanja tog projekta državna sekretarka u Ministarstvu finansija Saša Jazbec.

Specifičnost interaktivnog grafičkog prikaza državnih prihoda i rashoda jeste i to da se podaci svaki dan ažuriraju, pa se na dnevnoj bazi može pratiti koliko je državni budžet pojedinog dana prihodovao, koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su i podaci za zadnjih deset godina.

Isto tako, dostupni su i podaci o planiranim najvećim investicijskim poduhvatima, pa se iz prikaza vidi da će na kapitalnu investiciju gradnje drugog koloseka Koper-Divača do 2023. godine biti potrošeno 1,2 milijarde evra, a da je na gradnju autoputeva u Sloveniji do sada potrošeno 8,2 milijarde evra.

Izrada programa i grafičkog prikaza koštala je 78.000 evra.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay