Slovenci (i dalje) neće hrvatske radnike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Tehnička vlada u Ljubljani predložila je zakon prema kojem bi tržište rada u Sloveniji za hrvatske državljane ostalo zatvoreno još dve godine, dok privrednici smatraju da bi ta mera bila kontraproduktivna.

Vlada Mire Cerara u ostavci u kratkom saopštenju navodi da je cilj predloženog zakona da se to pitanje uskladi sa stanjem na tržištu rada u Sloveniji, te tako obezbedi njegova stabilnost u sledeće dve godine.

O odluci hoće li slovenačko tržište rada za hrvatske državljane ostati zatvoreno punih pet godina nakon ulaska Hrvatske u EU, Slovenija mora obavestiti Evropsku komisiju do kraja juna, prenose slovenački mediji.

Međutim, predlog vlade izazvao je kontroverze, a bilo je drugačijih predloga i u samoj vladi, navode neki mediji.

Slovenačka privredna komora ocenjuje da bi to bio pogrešan potez i „autogol“ za Sloveniju, odnosno njenu privredu, te pozvala vladu da povuče predlog zakona, a poslanike da ga ne podrže ako dođe do glasanja.

„Ako taj predlog bude prihvaćen, on će dve sledeće godine zapravo dodatno destabilizovati slovenačko tržište rada jer ćemo i dalje sve više zavisiti od zapošljavanja stranih državljana ako želimo da sačuvamo sadašnji razvojni zamah“, naveli su u komori, ocenivši da je predlog vlade „sporan i štetan“.

Neki mediji, međutim, navode da je slovenačko tržište rada hrvatskim radnicima relativno nezanimljivo, jer razlike u platama nisu toliko velike kao u odnosu na zapadnoevropske zemlje.

Izvor: Index

Foto: Pixabay