Slovenci ipak ne privatizuju najveću banku?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Prodaja Nove Ljubljanske banke (NLB) čiji je početak vlada premijera Mire Cerara planirala sredinom ove godine sve je manje verovatna i po svoj prilici će se zaustaviti, navode slovenački mediji.

Nadzorni odbor Slovenačkog državnog holdinga (SDH) koji upravlja državnom imovinom ove je nedelje odluku o izdavanju privatizacionog prospekta – u kojem mora biti navedena okvirna cena po deonici NLB-a koja se očekuje u ponudama – prepustio vladi koja deluje kao skupština deoničara te banke.

Ali, s obzirom na očekivanja i izjave predstavnika vlade, te razlika koje o tome postoje u vladajućoj koaliciji, vrlo je malo verovatno da će do predviđene prodaje polovine državnog udela u najvećoj slovenakoj banci doći ove godine, piše ljubljansko “Delo”.

Ministarka finansija Mateja Vraničar Erman koja je početkom nedelje zbog zapleta oko planirane privatizacije premijeru Miri Ceraru ponudila ostavku, koju je on odbio, izjavila je za “Delo” da je teško računati da će se odlaganjem privatizacije za NLB doći u budućnosti do više cene jer će interes investitora pasti, a cenu snižava i odluka da država u banci zadrži kontrolni udeo 25 posto plus jednu deonicu.

Premijer Miro Cerar izjavio je ove nedelje da će se postupci privatizacije nastaviti. Ali, on je u više izjava za medije prošlu vladu koju je vodila Alenka Bratušek optužio da je njena odluka da se banka privatizuje u zamenu za dobivanje dopuštenja Evropske komisije da banku dokapitalizuje budžetskim sredstvima bila “nepromišljena”.

Izvor: Delo

Foto: Promo