Slovenci usvojili: MILIJARDU evra za radnike i turističke vaučere

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Slovenački parlament doneo je novi paket državne pomoći zbog krize izazvane koronavirusom po kojem će radnicima i u junu dobiti subvencionisane plate, a ozakonjena je i dodela turističkih vaučera.

Zakonski paket, treći takav interventni zakon od početka koronakrize, parlament je prihvatio kasno uveče u petak, dok su u Ljubljani u večernjim satima trajali šesti po redu “biciklistički” protesti protiv vlade Janeza Janše.

Novim zakonskim paketom pomoći, zaposlenima u preduzećima koje je pogodila kriza i kod kuće su “na čekanju” i dalje će se, kao i prethodna dva meseca, subvencionisati plata do 80 posto iznosa, ali samo još u junu, a ne još naredna tri meseca, kako je predlagala opozicija.

Osim toga, uvedena je i nova mera subvencionisanja skraćenog radnog vremena koja će moći da se koristi sve do kraja godine.

Cilj ovih mera je da se u najvećoj meri sačuvaju radna mesta, posebno u delatnostima koje je koronakriza najviše pogodila, a među kojima su turizam, ugostiteljstvo, te “klaster” preduzeća vezana za autoindustriju.

Novim paketom pomoći od oko milijardu evra i koji odmah stupa na snagu, predviđeno je preko 360 miliona za izdavanje besplatnih “turističkih bonova”.

Te vaučere dobiće svi stanovnici – punoletni bon u vrednosti 200 evra, a maloletni od 50 evra. Moći će da ih iskoriste do kraja godine za noćenje u jednom od domaćih turističkih kapaciteta.

Cilj te mere je pomoć domaćem turizmu da “preživi” sezonu u kojoj će prema očekivanjima biti znatno manje stranih turista koji u normalnim godinama ostvare dve trećine ukupnih noćenja.

Ministar privrede Zdravko Počivalšek rekao je da će slovenačkom turizmu za oporavak od sadašnjeg kriznog stanja trebati pet godina.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay