Slovenija postavlja OGRADU na granicu s Hrvatskom – firma iz Srbije DOBILA POSAO

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U slovenskom Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrdili su da je tamošnje Ministarstvo javne uprave 9. jula potpisalo i objavilo odluku o dodeli ugovora za isporuku i ugradnju privremenih tehničkih prepreka za granicu s Hrvatskom u dužini od 40 kilometara. Posao je dobila kompanija iz Srbije.

„Privremene tehničke prepreke omogućuju učinkovitu zaštitu spoljašnje šengenske granice, zaštitu ljudi i njihove imovine. Postavljanje je u skladu s prihvaćenim planom koji ima stepen tajnosti, tako da vam ne možemo dati detaljnije informacije. Možemo reći da ih postavljamo tamo gde je to potrebno radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice. U nekim područjima zamjenjujemo ih zbog povreda. Kada, gde i u kojoj meri, odlučuje se na osnovu konkretnih procena i predloga policije. Trenutno je ugrađeno gotovo 179 kilometara privremenih tehničkih barijera“, rekla je Vesna Mitrić iz slovenskog ministarstva, piše Večernji list.

Slovenija podizanje novih kilometarskih prepreka opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu posljednja dva meseca, a očekuju da će taj trend i dalje rasti.

Na tenderu je izabrana nemačka kompanija Legi-SGS sa sedištem u Beogradu koja je spremna da postavi ogradu za oko 4,8 miliona evra.

Slovenija je žilet-žicu počela da postavlja za vreme migrantske krize 2015. godine, i od tada je ima na 50-ak lokacija. Slovenski mediji su 2017. godine objavili da je na postavljanje prepreka vlada potrošila 6,6 miliona evra.

Izvor: Večernji list

Foto: Pixabay