Slovenija – primamljiva destinacija za lekare iz komšiluka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Slovenačke bolnice od juče mogu da zapošljavaju lekare specijaliste iz trećih država nečlanica EU, ali najviše do godinu dana i uz odobrenje ministra zdravstva. Ostaje da vidimo da li će ovo privući i lekare iz Srbije i uvećati, već poriličan, broj onih koji u potrazi za boljim uslovima rada i većim platama napuštaju zemlju?

Prema novim slovenačkim propisima lekarima iz zemalja koje nisu članice EU, stručne garancije za rad treba da daju i tri domaća lekara iste specijalnosti.

To su omogućile izmene zakona o lekarskoj službi koje su  stupile na snagu, a vlada ih je predložila kako bi rešila problem manjka pojedinih specijalista u vodećim bolnicama.

Vlada je saopštila da će ministar zdravlja na osnovu zakonskih izmena lekarima deficitarnih specijalnosti na zahtev bolnica moći da izda odobrenje za rad na godinu dana i u slučaju da ne govore slovenački jezik, što je inače uslov za dobijanje dozvole za rad, ako domaći stručnjaci ne mogu da obezbede kontinuirano funkcionisanje odeljenja na kojima nedostaje lekara specijalista, kao i u slučaju kad bi zbog takve situacije došlo do zdravstvenog rizika ili smrti pacijenata.

Regulativa za zapošljavanje stranih doktora u slovenačkim zdravstvenim ustanovama stroga je u pogledu dobijanja licence jer se od njih traži da aktivno vladaju slovenačkim jezikom, a za one iz trećih država u pravilu je još stroža, ali je zbog kadrovskog deficita u bolnicama napravljen izuzetak, pa su uslovi ublaženi.

Slovenački mediji navode međutim da domaći lekari nisu zadovoljni zbog olakšavanja mogućnosti zapošljavanja stranaca, pa je njihov sindikat ponovo tražio da sistem plata za lekare i stomatologe bude izuzet iz tarifne lestvice predviđene za javni sektor, kako bi se plate i uslovi rada mogli popraviti.

Njihov sindikat Fides tvrdi da slovenački lekari nisu protiv stranih kolega, ali da lekari koje angažuju bolnice u nedostatku domaćih dobijaju honorare koji su daleko veći od njihovih plata. Osim kardiologa u bolnicama u Sloveniji izrazit je i deficit anesteziologa, pa na poziv bolnica u pomoć priskaču i anesteziolozi iz Rijeke i Zagreba.

Nije zanemarljiv ni broj onih koji u Sloveniju dolaze iz Srbije. Nadležni su najavili i povećanje plata u zdravstvu kako bi zaustavili odlivanje stručnog medicinskog kadra iz Srbije. Da li će to biti dovoljno da srpski stručnjaci ne isprobaju svoju sreću u Sloveniji?

Izvor: Beta/BIZLife

Foto: Pixabay