SLUČAJ AGROKOR: Odlazak Vladinog poverenika, reakcija i na berzi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Ante Ramljak odlazi s pozicije specijalnog poverenika hrvatske vlade u koncernu Agrokor. On je o svojoj ostavci i odlasku doneo neopozivu odluku, prenela je regionalna tv N1.

Vladi je prepustio da saopšti sve odluke o njegovom odlasku s čelne pozicije vanredne uprave, kao i dalje korake u nastavku upravljanja krizom u kompaniji.

Reakcije su očigledne i na zagrebačkoj berzi koja je  obustavila trgovanje akcijama kompanija iz sastava Agrokora dok se ne razjasne posledice ostavke  Ramljaka na postupak vanredne uprave.

Trgovanje je obustavljeno akcijama Zvijezde, Leda, Jamnice, Žitnjaka, PIK Vinkovaca i Vupika.

Agrokor je jutros potvrdio da je Ramljak ostavku juče podneo predsedniku Vlade Andreju Plenkoviću i naveo da je to učinio da on lično ne bi postao prepreka postizanju nagodbe.

Naveo je i da je. zajedno sa saradnicima i zaposlenima, uspeo da stabilizuje poslovanje Agrokora, očuva zaposlenost, spreči propast dobavljača i stvori preduslove da poverioci mogu da pregovaraju o nagodbi da li da „nažalost, neizvesnost koja je bila stvorena vezano za njegov ostanak na mestu poverenika snažno radi protiv ovog procesa“.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić rekao je da ne očekuje da će ostavka poverenika Vlade Hrvatske za Agrokor, Anta Ramljaka imati bilo kakve praktične posledice na poslovanje firmi Agkrokora.

Ljajić je dodao da je imao dobru saradnju i redovnu komunikaciju s Ramljakom radi rešavanja praktičnih problema kompanija iz tog koncerna u Srbiji.

„Mi smo u stalnom kontaktu s poslovodstvima Merkatora S, Frikoma i Dijamanta, kao najvećih Agrokorovih firmi u Srbiji. Sve te kompanije posluju bez ikakvih problema, pa samim tim ni Ramljakova ostavka neće izazvati nikakve turbulencije“, kazao je Ljajić agenciji Beta.

Ljajić je rekao da jedina posledica Ramljakove ostavke može da se odnosi na proces restrukturiranja Agrokora u Hrvatskoj, gde je predložena nagodba sa poveriocima trebalo da bude okončana u aprilu, a sada će verovatno da bude produžena za tri meseca.

Ali, rekao je ministar, „to svakako neće uticati na funkcionisanje kompanija u Srbiji“.

„Naš interes jeste da se proces retsrukturiranja Agrokora u Hrvatskoj završi što pre i da na kraju bude uspešan. Mi ćemo nastaviti da pratimo situaciju, ali u ovom trenutku zaista nema razloga za bilo kakvu vrstu bojazni, kada je u pitanju poslovanje kompanija u našoj zemlji“, istakao je Ljajić.

Hrvatski mediji prethodno su objavili da je Ramljak iznerviran konstantnim napadima i pritiscima iz vlade odlučio da ponudi ostavku a da se njegovom odlasku navodno usprotivio deo predstavnika poverilaca.

Ramljak se nalazi pod pritiskom od kraja januara kada su mediji objavili da je njegova bivša firma, Texo Management d.o.o. sklopila ugovor s firmom AlixPartners za savetovanje o restrukturiranju Agrokora na osnovu kojeg svake sedmice naplaćuje za poslove savetovanja gotovo 250.000 kuna. To je otvorilo raspravu o visokim savetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Premijer je rekao da nije znao kolike su naknade savetnicima u procesu restrukturiranja Agrokora, ali da načelno ne podržava njihovu visinu. Tada je najavio i da će svoj stav dati kada prouči dokumentaciju koju mu je Ramljak dostavio.

Pre nekoliko dana u medijima je objavljeno i da je Ramljak u bivšoj firmi formalno bio zaposlen i nakon što je došao na čelo Agrokora 10. aprila prošle godine, a radni odnos mu je prestao 30. aprila.

Portal Indeks objavio je dokument koji je potvrdio da je Ramljak istovremeno bio vladin poverenik i zaposlenik Texo Managementa u prvih dvadeset dana kada je, kako navodi portal, ta mala konsultantska firma ugovorila posao. Formalno ih je angažovao AlixPartners 25. aprila.

Posle objave u medijima, iz Agrokora su naveli da „datum formalne odjave, koja je usledila 20 dana po prestanku radnog odnosa raskidom ugovora o radu, ne menja činjenicu da je Ante Ramljak radni odnos u Texo managementu raskinuo kada je imenovan za vanrednog poverenika“.

Izvor: N1, Beta

Foto: Promo