SNAŽAN oporavak Francuske od KORONAKRIZE već u ovoj godini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Francuska ekonomija će se snažno oporaviti u drugoj polovini godine, nakon pada bez presedana u prvih šest meseci, koji su prouzrokovale mere suzbijanja epidemije koronavirusa, objavila je u statistička agencija INSEE.

Druga privreda ecrozone verovatno se u drugom tromesečju smanjila 17 posto u odnosu na tri prethodna meseca, čime je INSEE potvrdio junsku procenu. U prva tri ovogodišnja meseca aktivnosti su pale 5,3 posto.

U trećem tromesečju ekonomija bi trebalo da se oporavi, uz procenjenu stopu rasta od 19 posto, te porasti dodatnih tri posto u četvrtom kvartalu, izračunali su u statističkom zavodu.

Na kraju godine aktivnosti bi trebalo da budu od jedan do šesto posto niže u odnosu na pretkrizne nivoe, dodaju.

U cieloj godini privreda će se smanjiti devet posto, najviše otkada su 1948. započela moderna istraživanja. Procena je ipak nešto bolja od vladine, koja je u najnovijim izmenama ovogodišnjeg proračuna predvidela 11-procentni pad.

Sredinom marta vlada je uvela mere blokade među najstrožima u Evropi, a postupno je počela da ih ukida 11. maja kada je započeo “postupni, ali snažni oporavak” privrede, objašnjava INSEE.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay