Soroš opleo po Fejsbuku, Guglu i bitkoinu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP_Bela Szandelszky

Američki multimilijarder Džordž Soroš se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu obrušio na Donalda Trampa i Rusiju, kao i na Gugl i Fejsbuk, rekavši da je njihovo vreme prošlo.

Kako prenose svetski mediji, Soroš nije štedeo ni bitkoin, niti Severnu Koreju i oštro je kritikovao vladu Donalda Trampa. On kaže da je Tramp „opasnost po svet“, pre svega jer uvlači Ameriku u nuklearni rat sa Severnom Korejom, a da je Rusija „mafijaška država“.

Fejsbuk i Gugl smatra „sve moćnijim monopolistima“, koji bi moglo da budu u iskušenju da se povežu sa „autoritarnim režimima“, a sve da bi se stvorila totalitarna mreža“ kojih nema ni u romanima „Vrli novi svet“ i „1984“, Odolsa Hakslija i Džordža Orvela.

Fejsbuk i Gugl prave prepreke inovacijama i predstavljaju pretnju društvu. „Rudarske i naftne kompanije eksploatišu fizičko okruženje, kompanije društvenih mreža eksploatišu društveno okruženje“, rekao je Soroš.

„Ovo je posebno neobično jer te kompanije društvenih mreža utiču na to kako ljudi razmišljaju i ponašaju se i da nisi svesni toga. Ovo ima dalekosežne štetne posledice na funkcionisanje demokratie, posebno na integritet izbora.“

On kaže da te kompanije varaju svoje korisnike manipulišući njihovom pažnjom i usmeravajući ih u svoje komercijalne svrhe“. „Davos je dobro mesto da se kaže da su njihovi dani odbrojani.“

Njega posebno plaši to što je Severna Koreja postala nuklerna sila. „Ne postoji vojna akcija koja može da spreči ono što se već dogodilo. Jedina razumna strategija jeste prihvatiti realnost i pregovarati sa Severnom Korejom kao nuklearnom silom.“

Na pitanje šta misli o bitkoinu, rekao je da to nije valuta i da je reč o „tipičnom mehuru od sapunice“ koji će postepeno propasti.

Izvor: Nedeljnik

Foto: Beta/AP_Bela Szandelszky