Španske kompanije žele u Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Havijer Alvares, šef ekonomskog i trgovinskog odeljenja Ambasade Španije izjavio je da postoji interesovanje za dolazak novih španskih kompanija u Srbiju, prenosi B92.

Registrovano je 24 španske kompanije koje posluju u Srbiji, i to u sektorima kao što su inženjering, građevinarstvo, zaštita životne sredine, moda, komponente za automobilsku industriju i železnicu, prehrambena industrija, hotelijerstvo, industrijska oprema, itd. Uopšteno, dosadašnji rezultati su bili povoljni za ove kompanije u tolikoj meri da neke od njih planiraju da prošire svoje investicije. Takođe, upoznati smo sa interesovanjem još nekoliko španskih kompanija započne svoje poslovanje u Srbiji“, kazao je Alvares.

Osim tih firmi, kako je naveo, postoje mnoge druge koje posluju sa Srbijom iako nemaju svoje kancelarije ili predstavništva u zemlji.

Prema njegovim rečima, izvoz robe iz Španije u Srbiju je u 2017. godini dostigao 247 miliona evra, dok je izvoz iz Srbije u Španiju iznosio 165 miliona evra, tako da je ukupna bilateralna trgovinska razmena iznosila 412 miliona evra.

„Od 2014. godine španski izvoz u Srbiju beleži dvocifrene stope rasta svake godine. U 2017. godini govorimo o porastu od 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče španskog uvoza iz Srbije, u prethodne četiri godine registrovan je snažan rast na početku, koji je potom zaustavljen, beležeći pad od 10 procenata. Ukupna bilateralna trgovinska razmena je kontinuirano rasla poslednjih godine, beležeći stopu napretka od 8 odsto u 2017. godini“, naveo je Alvares.

Izvor: B92

Foto: Pixabay