X
  • English
X

Poslovne vesti, Vesti dana

Specijalizovani sudovi za radne sporove?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Nenad Petrović

Inicijativa da Srbija dobije posebne sudove za radne sporove, najverovatnije će biti razmotrena u okviru izmena Ustava, potvrđeno je za Novosti u Ministarstvu pravde.

Na pitanje da li ima šanse da naša zemlja uskoro dobije ovakve specijalizovane sudove, kao što su u bivšoj Jugoslaviji bili sudovi udruženog rada, u Ministarstvu su kratko odgovorili da će se, u sklopu ustavnih promena, usklađivati i zakoni koji uređuju pravosuđe, pa će se tom prilikom razmatrati i inicijative o nadležnosti sudova.

Pomenuta inicijativa bivšeg ministra rada Aleksandra Vulina, koju su svojevremeno podržali gotovo svi sindikati, podneta je pre godinu dana, jer sporovi koji su u zakonu definisani kao hitni, u našoj zemlji traju po pet i više godina.

Prošle godine su pred osnovnim sudovima vođena 73.423 radna spora, od kojih je više od 1.500 bilo staro između pet i 10 godina, a 234 starije od decenije.

Povezane vesti

„Usporena“ prava radnika

Pred srpskim sudovima prošle godine se vodilo više od 73.000 radnih sporova, od kojih je bar polovina nasleđena iz prethodnih godina. Mada

Nada Novaković, naučni saradnik u Institutu društvenih nauka, smatra da je Agencija za mirno rešavanje sporova pri organima izvršne vlasti finansijski, materijalno, kadrovski, ali i politički u podređenom položaju i da ima osnova da se sumnja u njenu „nezavisnost“.

Mnogo bolje, delotvornije i u stvarnosti dokazano rešenje je da, pored takvih tela, država ima i specijalizovane sudove za radne sporove, kaže ona. U razvijenom svetu to su specijalizovani sudovi koji u kratkom roku ocenjuju, recimo, zakonitost štrajka i brzo doprinose rešavanju sporova između nezadovoljnih radnika i poslodavaca.

Novakovićeva navodi da je širenje mreže inspekcija kod nas pre svega nedovoljno efikasno rešenje za krupne manjkavosti prava koje reguliše sporove nastale u preduzeću, između vlasnika i najamnih radnika. Prema njenom mišljenju, manje košta formiranje specijalnog suda za radne sporove nego višestruko brojnija mreža institucija i agencija, kojima se daje uloga za koju se unapred zna da ne rešava problem iz korena.

Jedini cilj inicijative bio je skraćenje radnih sporova koji su predugo trajali, iako ih je zakon ograničavao na godinu dana.

Sudovi rada bi trebalo da rešavaju sporove povodom otkaza, za utvrđivanje postojanja radnog odnosa, povodom neisplaćenih zarada ili uskraćivanja prava na odmore ili odsustva. Ovim bi se obezbedilo da sudije sudova rada brže i efikasnije rešavaju radne sporove.

Izvor: Novosti

Foto: Beta/Nenad Petrović