Spojen Žeželjev most (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Dva luka Žeželjevog mosta, koji se gradi u Novom Sadu, spojeni su pošto je njihovo navlačenje i konačno postavljanje počelo krajem avgusta.

Lukovi su postavljeni na centralni rečni stub – manji je dugačak 177 metara, a raspon drugog luka je 219 metara.

Pešaci će od sredine novembra moći da prošetaju mostom, a železnički saobraćaj trebalo bi da bude pušten u januaru 2018. godine, ranije je najavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanija Azvi koja gradi most.

Novi Žeželjev most je replika starog, izgrađenog 1961. godine po projektu arhitekte Branka Žeželja. Taj most je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine.

Razlika između starog i novog mosta je u tome da će lukovi na obodima mosta, umesto od betona, sada biti od čelika, a on će takođe biti drumsko-železnički.

Posle rušenja mosta u NATO bombardovanju, 2000. godine je pušten u saobraćaj privremeni montažno-demontažni drumsko-železnički most, koji zbog svoje male visine prilikom visokih vodostaja Dunava predstavlja prepreku za plovidbu rečnih brodova.

Preko tog mosta odvija se jednosmerni drumski saobraćaj. U trenutku kada preko mosta treba da prođe voz, drumski saobraćaj se obustavlja.

Izvor: RTS

Foto: screenshot

Komentari 1

  1. jasna

    Da li se bilo koji most u svetu gradio tako dugo, ili smo mi u tome prvaci,
    na našu sramotu.