Spoljni faktor “OBORIO” najjaču evropsku privredu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Aktivnosti u nemačkoj privredi pale su u drugom kvartalu u okruženju trgovinskog rata SAD i Kine i pretnje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora, pokazuju zvanični podaci.

Od aprila do juna nemački bruto domaći proizvod (BDP) skliznuo je 0,1 posto u odnosu na prethodna tri meseca kada je porastao 0,4 posto, saopštio je državni statistički zavod Destatis.

To je drugi put u proteklih 12 meseci da najjača evropska privreda beleži pad – aktivnosti su se smanjile i u trećem prošlogodišnjem kvartalu, ali je Nemačka ipak izbegla recesiju budući da su aktivnosti u poslednja tri meseca 2018. stagnirale.

Trgovinske napetosti između SAD i Kine negativno utiču na izvozno orijentiranu industriju, kao i otvoreno pitanje britansko-evropskih odnosa nakon Bregzita.

U takvom okruženju spoljnotrgovinska razmena negativno utiče na ekonomski rast, budući da je izvoz pao snažnije od uvoza, napominju u Destatisu.

Negativan uticaj spoljnih faktora ublažava solidna domaća potražnja, podržana snažnim tržištem rada i rastom plata, ali i pojačanom državnom potrošnjom.

Tako je lična potrošnja u Nemačkoj u drugom tromesečju porasla snažnije nego početkom godine, a pojačana su i poslovna ulaganja. Smanjena su pak ulaganja u gradnju, prema Destatisovom izveštaju

Njemačka se padom aktivnosti u drugom tromesečju pridružila Velikoj Britaniji, čijaprivreda je u istom razdoblju smanjena 0,2 posto.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay