Spoljnotrgovinska razmena Srbije porasla za 13 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za devet meseci bila je 25,4 milijardi evra što je porast od 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Preračunata u dolare, ukupna spoljnotrgovinska razmena od januara do kraja septembra povećana je za 12,8 odsto, na 28,2  ;milijarde. Izvoz iz Srbije je bio 11,2 milijarde evra, što je povećanje za 13,4 odsto u poredjenju sa istim periodom prošle godine, a uvoz je bio 14,1 milijardu evra i bio je veći za 13,1 odsto. Izraženo u dolarima, izvoz robe bio je 12,5 milijardi, što je rast od 13 odsto, dok je uvoz povećan za 12,6 odsto, na 15,7 milijardi. Spoljnotrgovinski deficit u periodu od januara do kraja septembra iznosio je 2,8 milijardi evra, što je 11,8 odsto više u poredjenju sa istim periodom prošle godine, a izraženo u dolarima 3,2 milijarde i povećan je 11,3 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom je 79,6 odsto i veća je nego u istom periodu prošle godine kada je bila 79,3 odsto. Najveće učešće u izvozu imao je region Vojvodine sa 32,9 odsto, sledi Beogradski region sa 26,6 odsto, region Šumadije i Zapadne Srbije sa 24,8 i region Južne i Istočne Srbije 15, 7 odsto.

Najveće učešće u uvozu Srbije imao je Beogradski region sa 45,8 odsto, sledi region Vojvodine sa 27,3 odsto i region Šumadije i zapadne Srbije sa 16,6 odsto. Preduzeća u Srbiji najviše su izvozila u Italiju, Nemačku Bosnu i Hercegovinu, Rusiju i Rumuniju, a uvozila iz Nemačke,  ;Italije, Kine, Rusije i Madjarske. Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Bosnom i Hercegovinom gde se najviše izvozilo ulje od suncokreta i gasna ulja, a uvozio koks i polukoks od kamenog uglja, Crnom Gorom gde se izvozile toplovaljane trake u koturovima i dizel automobili, a najviše uvozilo svinjsko meso, dimljeno ili sušeno i Makedonijom gde su se izvozile toplovaljane trake u koturovima i ulje od suncokreta, a najviše uvozile zavarene cevi od gvoždja i čelika.

Izvor: Beta

Foto: YouTube screenshot