Sporazum neviđenih razmera

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska unija i Japan završili su pregovore sklopivši ugovor o slobodnoj trgovini do sada neviđenih razmera, navodi Rojters.

Iako su u julu ustanovljeni okviri sporazuma, on je finalizovan kreiranjem ugovora koji će otvoriti trgovinu za ekonomije tako da čini oko 30 odsto na globalnog nivoa.

Japan i EU će spojiti ruke i stvoriti slobodnu, pravičnu ekonomsku zonu baziranu na pravilima, koja će biti model ekonomskog poretka internacionalne zajednice 21. vekam rekao je novinarima premijer Japana Šinzo Abe, koji je napomenuo da će ovim sporazumom početi “nova era” za EU i Japan.

Japan je bio jedan od potpisnika planiranog Transpacifičkog partnerstva (TPP), masivne trgovinske alijanse 12 nacija koju je predsednik SAD Donald Tramp odbacio prvog dana preuzimanja funkcije.

Sporazum koji spaja 28 zemalja i treću ekonomiju sveta ukloniće carine EU za 10 odsto carine na japanske automobile i 3 odsto koji su obično primenjivani za automobilske komponente.

Za EU, nestaće carine Japana na otprilike 30 odsto za sireve EU, 15 odsto za vina, dozvoliće povećanje izvoza govedine i svinjetine, ali i omogućiti pristup velikim javnim tenderima u Japanu.

Ovo je najveći trgovinski sporazum koji smo ikada pregovarali za Evropsku uniju. Šalje snažnu poruku za odbranu slobodne trgovine bazirane na globalnim pravilima, rekla je Sesilija Malmstrom, šefica EU za trgovinu.

Evropska unija se takođe nada da finalizuje ugovore o slobodnoj trgovini sa Meksikom i organizacijom Merkosur koju čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj. Razgovori o tome trebalo bi da se održe na marginama sastanka Svetske trgovinske organizacije.

Činjenica da smo uspeli da ovo finalizujemo šalje snažan signal da možemo da pravimo dobre trgovinske sporazume koji predstavljaju pobedu za sve strane dodala je Malmstrom, navodi Rojters.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay