Srbiji prodor na tržište od 180 miliona ljudi, a možda postane i spona sa EU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) očekuje 25. oktobra, a da proces evrointegracija Srbije ne bi trebalo da je udalji od EAEU.

On je kazao da je potpisivanje tog sporazuma o zoni slobodne trgovine tek početak i da očekuje da će saradnja jačati.

„Pre svega je reč o slobodnoj trgovini, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodnom kretanju roba, usluga i radne snage. EAEU je uzela najbolje iskustvo svih sličnih integracija, svakog dana više i više zemalja ispoljava ženu da se priključi, da ima neku vrstu ugovora“, kazao je Bocan-Harčenko tokom gostavanja na televiziji N1.

On je rekao da proces evrointegracija neće biti prepreka u saradnji Rusije sa Srbijom i naveo da je ranije je bilo uspešne saradnje bez ikakvih prepreka sa zemljama koje su ranije bili kandidati za EU, a sada članice EU.

Kako je kazao, moguće je da Srbija postane karika u odnosima Rusije i EU, odnosno u saradnji između EU i EAEU.

Srbija će, kako je objasnio, posle potpisivanja, 25. oktobra, imati mogućnost slobodne trgovine bez carina, sa malo izuzetaka, i prodor na tržište od ukupno 180 miliona potrošača.

Rusija će, s druge strane imati mogućnost povećanja plasmana svojih proizvoda industrijskih i drugih, dodao je Bocan-Harčenko i istakao da je cilj da trgovinska razmena dostigne četiri milijarde dolara.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay