Sporazum tri kompanije o zajedničkom “napadu” na Energoprojekt

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Energoprojekt

Kompanije “Napred razvoj”, “Jopag AG” i “Montinvest propertis” su potpisale sporazum kojim se obavezuju da će zajednički delovati kada je reč o davanju ponude za preuzimanje akcija “Energoprojekt holdinga”.

Te kompanije su u saopštenju istovremeno optužile rukovodstvo “Energoprojekta” da im “ugrožava pravo da celishodno zaštite svoj interes”,javlja RTS.

Sporazum je, kako je navedeno u saopštenju, potpisan juče na inicijativu “Montinvest propertis” a. d. Beograd, a potpisnici su jednoglasno konstatovali da im nije omogućen transparentan uvid u poslovanje društva.

Zato, kako dodaju, nisu u mogućnosti da obezbede učešće u organima upravljanja, jer im je time ugroženo pravo da na celishodan način zaštite svoje interese kao akcionari sa 35,18 odsto učešća u kapitalu emitenta (“Energoprojekt”).

U saopštenju za medije potpisnika sporazuma, optužen je aktuelni generalni direktor “Energoprojekta” Vladimir Milovanović da protiv firmi “Napred razvoj”, “Jopag AG” i “Montinvest propertis” vodi “orkestriranu medijsku kampanju”.

Potpisnici ocenjuju da su izjave Milovanovića za štampane medije u Srbiji neodmerene, te da nanose štetu i narušavaju ugled kako “Energoprojekt holdingu” a. d. emitentu akcija, tako i investitorima “Napred razvoj” a. d., “Jopag AG ” i “Montinvest Propertis ” d. o. o. u zemlji i inostranstvu.

Pojedini mediji pisali su da Dobroslav Bojović, vlasnik „Napreda“, želi da neprijateljski preuzme „Energoprojekt“ i to tako da preko povezanih lica kupi dodatni paket akcija „Energoprojekta“. Mediji navode da je Bojović vršio pritisak na male akcionare, pokušavao da prevari banke i da se iza svega krije njegova želja da od „Energoprojekta“ preuzme beogradsko zemljište Blok 26, jednu od najvećih lokacija za gradnju u prestonici koja vredi milione.

„Ukratko, ta organizovana grupa, uz asistenciju pojedinih brokerskih kuća i nekoliko insajdera iz „Energoprojekta“ pokušala je da po oprobanom scenariju destabilizuje poverenje akcionara u „Energoprojekt“ i isprovocira pad vrednosti akcija i masovnu prodaju akcija kako bi na mala vrata i kršeći zakon preuzela upravljenje „Energoprojektom““,rekao je Vladimir Milovanović, generalni direktor „Energoprojekt holdinga“ nedavno za Blic.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je potrebno sačuvati kompaniju Energoprojekt, koja je veoma važna za građevinski sektor Srbije i pozvala nadležne institucije da preispitaju navode o preuzimanje te kompanije.

Izvor: BIZLife/RTS

Foto: Energoprojekt