Spotifaj se žali na Epl

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Digitalni muzički servis Spotifaj (Spotify) podneo je Evropskoj komisiji žalbu protiv konkurenta Epla (Apple), tvrdeći da krši propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

“Proteklih godina Epl je u App Storeu uveo pravila kojima se namerno ograničava izbor i guše inovacije na račun korisničkog iskustva – u suštini nastupaju kao igrač i sudija istovremeno, dovodeći u lošiji položaj ostale programere aplikacija”, rekao je osnivač i izvršni direktor Spotifaja Daniel Ek.

Prema njegovom tumačenju, Spotifaj i drugi digitalni servisi prisiljeni su da u osnovi plate “porez” od 30 posto na kupovine preko Eplovog platnog sistema.

Zbog Eplove naknade Spotifaj bi bio prisiljen da “veštački” poveća Premium članarine, te bi ona bila znatno viša od cene Apple Musica, naglašava Ek. “Da bi naše cene bile konkurentne za naše konzumente, to ne možemo učiniti”, istaknuo je on.

Ako Spotifaj odluči da ne koristi Eplov platni sistem, američki gigant će uvesti niz tehničkih i drugih ograničenja kojima će onemogućiti komunikaciju s potrošačima, dodao je Ek.

“Ne tražimo poseban tretman. Jednostavno želimo da bude isti kao i prema mnogim drugim aplikacijama u AppStoreu.”

Švedska kompanija ima oko 200 miliona korisnika na 78 tržišta, uključujući i više od 96 miliona pretplatnika Spotify Premiuma. Apple Music ima oko 50 miliona pretplatnika i ne nudi besplatnu verziju usluge.

Izvor: SEEbiz

Foto: screenshot