Srbija ČLANICA Azijske infrastrukturne investicione banke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija je zvanično postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investione banke (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB), saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali kazao je da je to velika vest za zemlju, „koja učlanjenjem u ovu organizaciju dobija pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata“.

Istaknuto je da je Srbija zvanično ispunila sve neophodne procedure i uslove za članstvo – usvajanje Zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke u Skupštini Srbije, deponovanje Instrumenta o pristupanju i uplata prve rate učešća u kapitalu banke.

To je i potvrđeno u Rezoluciji borda guvernera AIIB, usvojenoj 15. avgusta 2019. godine, kojom je odobreno članstvo, navedeno je u saopštenju. Ministar Mali je 2018. godine uputio AIIB zvaničan zahtev za prijem u članstvo.

Azijska infrastrukturna investiciona banka, čije je sedište u Pekingu, počela je da radi 2016. godine, a pored Srbije, koja je novi neregionalni član, pridružene su i druge zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.

Rezolucijom borda guvernera potvrđeno je i članstvo Grčke u toj međunarodnoj organizaciji, koja je postala njen 74. član.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay