Srbija do 2021. dobija dispečerski centar u železničkom transportu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

 Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi Srbija do 2021. trebalo da dobije najmoderniji dispečerski centar u železničkom transportu u koji će biti uloženo 100 miliona evra.

“Ne možemo više da pričamo o tolikim ulaganjima u pruge Koridora 10 i Koridora 11, ukoliko ne budemo imali mesto iz koga ćemo upravljati železničkim saobraćejem”, kazala je Mihajlović novinarima prilikom otvaranja izložbe fotografija ruske kompanije “RŽD Internešenel” na Kalemegdanu.

Ona je kazala da će novac za taj dispečerski centar biti finansiran iz ugovora između železnica Srbije i Rusije, vrednog ukupno 230 miliona evra, koji treba da bude potpisan prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, 17. januara.

Mihajlovićeva je kazala da će deo tog novca biti iskorišćen i za elektrotehničke radove na pruzi Stara Pazova – Novi Sad i za projektno-tehničku dokumentaciju za deo barske pruge.

“Mi smo uradili Resnik-Valjevo, a treba da se radi deonica od Valjeva do Vrbnice, odnosno Užica i to najpre projektno-tehnička dokumentacija”, rekla je ona.

Kako je dodala, realizacija svih projekata koji su obuhvaćeni tim ugovorom treba da počne u toku ove godine.

“Ono što će se nastaviti je dogovor u vezi sa projektno-tehničkom dokumentacijom za nastavak barske pruge od Užica do granice sa Crnom Gorom”, navela je ministarka.

Predstoji i dogovor, kako je dodala oko načina finansiranja rekonstrukcije prvog dela barske pruge za koju se sada radi projektno-tehnička dokumentacija.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay