Srbija domaćin najvećim biznismenima iz regiona

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Srbija će u junu biti domaćin biznis liderima iz regiona, kada će se  Beogradu održati sedmi po redu SAMIT 110.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, razgovarala je sa članovima Upravnog odbora SAMIT100 biznis lidera jugoistočne Evrope. Razgovara
Premijerka Srbije i članovi UO SAMIT100, razgovarali su o značaju daljeg poslovnog povezivanja kao i o projektima koji su pokrenuti u cilju jačanja ekonomske saradnje u regionu.

SAMIT100 je jedinstvena regionalna biznis platforma u okviru koje poslovni lideri svojim idejama i konstruktivnim predlozima, a u dijalogu sa političkim liderima regiona, nastoje da poboljšaju konkurentnost nacionalnih i regionalne ekonomije i time utiču na unapređenje života za sve građane na ovim prostorima i kreiranje boljeg poslovnog ambijenta.

Predstavnici SAMIT100 obavestili su predsednicu Vlade da je Srbija preuzela predsedavanje i da će sedmi SAMIT100 biti održan u Srbiji, 28. i 29. juna. Nova predsednica SAMIT100 je Stanka Pejanović, predsednica Srpske asocijacije menadžera i direktorka Gorenje Srbija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da biznis uvek treba da predvodi saradnju, a da politika treba da prati biznis i dala je podršku Vlade inicijativi SAMIT100 i održavanju sledećeg godišnjeg skupa u Srbiji u junu 2018. godine.

Živko Mukaetov, dosadašnji predsednik UO SAMIT-a 100, predstavio je platformu i podsetio da SAMIT postoji već sedam godina. On je ukratko predstavio ideje i  projekte koje su biznis lideri identifikovali u  cilju i jačanja konkurentnosti regiona.   Među njima su vrlo važni projekti: Free cargo Balkanika koji za cilj ima kreiranje „šengen“ zone za transport robe u regionu odnosno eliminisane kolona kamiona koje su svakodnevni prizor na graničnim prelazima (svaki kamion koji stoji košta 2 eura po minuta stajanja); zatim projekat Edison koji za cilj ima uvođenje zelene mobilnosti u regionu kroz elektrifikaciju autoputeva i omogućavanje brzo i efikasno prelazak na e automobile, autobuse, transport i očuvanje okoline; projekat brendiranja regiona za potrebe izvoza kvalitetne hrane, ali i privlačenja turista u region, itd.

Takođe, predstavljena je platforma saradnje sa Komorskim investicionim forumom šest zemalja Zapadnog Balkana (KIF ZB), koja je potpisana na šestom SAMIT100 u Skoplju. Platformu je predstavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

SAMIT100 biznis lidera jugoistočne Evrope predstavlja jedinstvenu poslovnu inicijativu koja okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. Inicijatori i organizatori SAMIT100 su Srpska asocijacija menadžera (SAM), Udruženje menadžera Slovenije (ZM) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), da bi se kasnije pridružili  ostali biznis partneri iz regiona. Prvi godišnji skup održan je u oktobru 2011. godine u Aranđelovcu, a prethodni, šesti skup održan je u Skoplju u oktobru 2017. godine. Sedmi godišnji SAMIT100 biznis lidera jugoistočne Evrope biće održan u

Izvor: BIZLife

Foto: Promo