Srbija „izbrisala“ oralne higijeničare

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Od 1. januara u Srbiji je stupio na snagu novi šifrarnik zanimanja, na kojem se nalazi 3.641 profesija. Na novoj listi ima žonglera, ali ne i oralnih higijeničara, pišu Novosti.

Oralni higijeničari su svuda u svetu nezamenljivi deo stomatološkog tima i obavezna stepenica pre odlaska kod zubara, kaže Lidija Kruškonja. Kao oralni higijeničar „kog šifrarnik ne prepoznaje“, ona je uvela pranje zuba u dečje vrtiće, ima svoju TV emisiju o stomatološkoj preventivi i dobitnik je nagrade Srpskog lekarskog društva.

Za razliku od njene profesije, u šifrarniku su se našla neka nesvakidašnja zanimanja, kao što su čuvar plaže, ukrotitelj konja, uzgajivač svilene bube, disk-džokej ili žongler.

Odsek za oralne higijeničare uveden je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu posle bolonjske reforme, 2008. godine, i do sada je iškolovano pet generacija studenata. U pitanju su uglavnom zaposleni u stomatologiji, koji su se uz rad doškolovavali i za to izdvojili veliki novac.

Njima na diplomama danas piše „oralni higijeničar“, završili su trogodišnje studije, a s tim ne mogu da se zaposle u struci. S druge strane, šifrarnik priznaje više medicinske sestre, za koje škola od 2008. ne postoji, jer se upravo školuju na ovom odseku kao oralni higijeničari.

Oralni higijeničari zaduženi su za vaspitni rad, zalivanje fisura, profilaktičke mere, uklanjanje naslaga i kamenca, sprečavanje paradontoze, rad sa trudnicama u cilju unapređenja oralnog zdravlja i njih i budućeg deteta, za preventivu od uzrasta beba…

Koliko je ovo zanimanje važno u našoj preventivi najbolje govore podaci da svako dete do dve godine u Srbiji ima 35 odsto karijesa u ustima, kao i da je svaka deseta osoba u zemlji bezuba, kaže Kruškonja.

Ona dodaje da zemlja koja izdvaja ogroman novac za lečenje stomatoloških oboljenja ne bi trebalo sebi da dozvoli luksuz da ukine zanimanje koje se bavi preventivom i samim tim štedi novac državnoj kasi. Naime, posle maligniteta i povreda, zubna oboljenja su na trećem mestu po izdvajanju iz zdravstvenog budžeta.

Neka nas preimenuju u više stomatološke sestre, ali neka nam priznaju višu školu. Apsurdno je da u šifrarniku postoji zanimanje viša sestra kozmetičarskog smera, za koje se očigledno izborio privatni sektor, koji se bavi plastičnim operacijama, a da nema oralnih higijeničara, kaže Kruškonja.

U novom šifrarniku zanimanja koji će se, kako kažu nadležni, menjati u skladu sa potrebama tržišta, našli su se i kućepazitelji, javni beležnici, izvršitelji, baštovani, sobarice, bebisiterke, ulični pevači i step igrači, stendap komičari, klupske igračice, krupijei, mađioničari, klovnovi i akrobate, zvonari, kobasičari, frizeri za pse, batleri i somelijeri, internet prodavci, ulični distributeri letaka, hostese, bioenergetičari, internet-prodavci…

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Milena

    Sad ćemo mi, diplomirani inženjeri poljoprivrede, smera za hortikulturu verovatno biti baštovani, pošto smo do sada bili cvećari. Sramota