Srbija među retkim u svetu…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Marko Rupena

Putanja kojom se Srbija kreće u svakom pogledu pozitivna i održiva, što svi prepoznaju, i naša zemlja je jedna od retkih u svetu koja je uspela da preokrene negativan trend pada BDP u sred fiskalne konsolidacije, tvrdi ministar finansija Dušan Vujović.

„To jeste takozvana ekspanzivna konsolidacija, pošto postoji stalna teza o tome da svaka konsolidacija mora da bude restriktivna.“

Mora, ako ne znate šta radite, mora, ako preterate sa restriktivnim merama i ne znate da ih ukombinujete sa merama koje podržavaju rast, izjavio je Dušan Vujović na prvom biznis ručku u organizaciji AFA ženske mreže.

Kako dodaje, Srbija je 2017. godinu završila sa suficitom od 1,0 odsto BDP, a ovu godinu planira deficit od 0,6 odsto BDP na nivou centralne države i od 0,7 odsto na nivou opšte države.

„Deficit je četiri puta manji od Mastrihta, a sve zemlje u Evropi imaju problema da ispoštuju Mastriht“, ukazao je Vujović.

Reforme i restriktivna politika su, kako je ukazao bile neophodne, jer je situacija u našem budžetu 2014. godine bila katastrofalna.

Prema njegovim rečima, jačanje privrede treba da bude vođeno pre svega kvalitetnim, savremenim uslugama, a ne industrijom. Dodao je i da udeo industrije u BDP, čak i u zemljama koje su instustrijski giganti, nije veći od 30 odsto.

„Ne treba se gurati tamo gde je previše ljudi, treba gledati koje su oblasti koje imaju neverovatnu stopu rasta“, zaključio je Vujović.

Izvor: RTS, N1

Foto: Marko Rupena