Srbija na listi top 15 investicionih destinacija Evrope

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija se prvi put našla na listi top 15 zemalja u Evropi po broju stranih direktnih investicija i zauzima 14. poziciju, saopštila je danas revizorsko-konsultantska kuća Ernst i Jang (EY).

Istraživanje EY je pokazalo da je u 2017. godini u Evropi po osnovu stranih direktnih investicija otvoreno 353.469 novih radnih mesta (19 odsto više u odnosu na prethodnu godinu), od je čega u Srbiji 20.103, odnosno šest odsto.

U Srbiji su, kako je navedeno, strane direktne investicije u 2017. povećane 157 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„Rezultati istraživanja o atraktivnosti evropskog tržišta ukazuju na to da je region Centralne i Istočne Evrope drugi najpoželjniji region po broju direktnih stranih investicija u Evropi. Rast od 157 odsto u odnosu na prethodnu godinu predstavlja najveći rast od svih zemalja koje su bile predmet analize“, rekao je rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Ivan Rakić.

Velika Britanija sa 1.205 projekata po osnovu stranih direktnih investicija, Nemačka sa 1.124 i Francuska sa 1.019 su tri najpopularnije evropske zemlje kojima je tokom 2017. godine upućena polovina priliva evropskih stranih direktnih investicija, kao i prethodne godine.

Rusija je napredovala u privlačenju investicija iz inostranstva i sada je na petom mestu, sa stopom rasta od 16 odsto.

Američki investitori i dalje predstavljaju najveće investitore u Evropi, naveo je EY.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay