Srbija na SPISKU zemalja sa slučajevima AFRIČKE KUGE

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina zabranile su uvoz svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedonije, ta odluka je doneta nakon što je u regionima Beograda i Smedereva registrovano nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju svinjska kuga.

Agencija za hranu i veterinarstvo je, precizira se, donela rešenje o zabrani uvoza u Severnu Makedoniju i tranzita srpskih domaćih i divljih svinja. Zabrana se odnosi i na uvoz svinjskog mesa, i svih proizvoda koji ga sadrže.

Od petka je na snagu stupila i obaveza laboratorijskog ispitivanja prisustva virusa afričke svinjske kuge u svakoj uvoznoj isporuci svinjskog mesa i proizvoda i prerađevina i neće se puštati u promet pre dobijenih rezultata analize koja se obavlja na Fakultetu za veterinarsku medicinu.

Afrička svinjska kuga je posebno opasna, jer za nju ne postoji vakcina, tako da bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene, jer je u pitanju virusno oboljenje.

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja stavila je Srbiju na spisak država u kojima su zabeleženi slučajevi bolesti svinja za koju se sumnja da je afrička kuga.

U Srbiji afrička kuga još nije zvanično potvrđena i čekaju se rezultati analiza, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede za portal Agrosmart.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay