Srbija NE RASKIDA sa Huavejem

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Ne postoji bilo kakav osnov da Srbija raskida saradnju sa kineskom kompanijom Huavej (Huawei), rekao je za Radio slobodna Evropa (RSE) ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je povodom restrikcija koje je američka kompanija Gugl (Google) uvela kompaniji Huavej kazao da Srbija ne želi da bude kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija.

„Ovde se radi o sukobu dva giganta“, rekao je Ljajić i dodao da je u toku realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa kineskom kompanijom.

Kako je objasnio, do kraja iduće godine 750 hiljada domaćinstava biće povezano optičkom mrežom, što je upravo rezultat potpisanog dogovora sa Huavejom, vrednog 150 miliona evra.

Istakao je da je Huavej bio „korektan partner“, te da nema potrebe da se dosadašnji nivo saradnje raskida.

„Mnoge telekomunikacione kompanije u Evropi imaju slične ugovore, rade sa Huavejom i ne nameravaju da to prekinu, s obzirom na to da je on u ovom trenutku najveći snabdevač telekomunikacionom opremom u svetu“, rekao je Ljajić.

Američki Gugl suspendovao je licencu kompaniji Huavej, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Prethodno je u četvrtak Trampova administracija stavila Huavej na crnu listu kompanija.

Huavej sprema alternativu

Huavej će nastaviti da pruža usluge ažuriranja na svim postojećim „huavej“ i „honor“ pametnim telefonima i tablet-računarima, pokrivajući one koji su prodati i one koji su „na zalihama“, prvi je odgovor kineske kompanije na zabrane Gugla.

U saopštenju koje je Huavej dostavio portalu The Verge, kompanija poručuje vlasnicima Huavejovih mobilnih telefona da će im i dalje funkcionisati ažuriranja.

„Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog sistema, kako bismo svim korisnicima širom sveta pružili najbolje iskustvo“, navodi se u saopštenju Huaveja.

Kineska kompanija priprema se za eventualni gubitak pristupa softveru američkih kompanija kao što su Gugl i Majkrosoft, a razvija se i interna alternativa operativnom sistemu za Android, što se može naslutiti iz dela saopštenja o izgradnji softverskog sistema“, piše portal The Verge.

Izvor: Beta, RTS

Foto: screenshot