Srbija razmišlja šta će sa suficitom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Vlada Srbije uspela je da se izbori s fiskalnim problemima i deficitom, tvrdi ministar finansija Dušan Vujović, ističući da je zemlja sada na putanji rasta i može da razmišlja kako da koristi ostvareni suficit.

Vujović je, učestvujući na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji „Juromani“ (Euromoney) u Beču, rekao da je Vlada proteklih godina „Srbiju izvela iz kolapsa i dovela je u situaciju da može da vraća dugove“, dodavši da su svi rejtinzi sve bolji i da se kreće putanjom rasta, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, Vlada se najpre posvetila fiskalnim problemima i problemu deficita, a sada je u situaciji da razmišlja o tome kako da koristi suficit koji ima.

„Kad imamo suficit, smanjene su nam potrebe za pozajmljivanjem. Ujedno, lakše nam je i jeftinije da se zadužimo na domaćem tržištu, a manja je cena pozajmljivanja i na međunarodnom tržištu“, ukazao je Vujović.

Vujović je, govoreći o preduzećima iz privatizacionog portfelja, rekao da je njihov broj sa 600 spao na nešto više od 100, i dodao da će se nastaviti s privatizacijom kako bi se rešili problemi u svim preduzećima, koliko god je to moguće.

„Opravdanje“ za slab rast

Činjenicu da je Srbija u 2017. imala rast od samo 1,9 odsto, znatno ispod proseka regiona, Vujović između ostalog, pripisuje i tome što je Srbija reforme počela kasnije i što za razliku od ostalih zemalja regiona, ona i dalje „rešava probleme disfunkcionalnih preduzeća“.

„Kad se to završimo, onda ćemo imati čistu situaciju. Ali, važnije je da se okrenemo tome kako će izgledati srpska privreda za pet, 10 ili 20 godina. Učešće visokovrednih usluga kod nas je izuzetno potcenjeno.“

Treba nam modernizacija poljoprivrede i rast visokovrednih industrija. Zemlje koje najbrže rastu, poput baltičkih zemalja, to uglavnom zasnivaju na IT sektoru, a Srbija ima dobre pretpostavke za to, zaključuje Vujović.

Izvor: N1, Beta

Foto: screenshot