Srbija “slaba uteha” za kupovnu NEMOĆ Hrvatske

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kupovna moć Nemaca gotovo je dvostruko veća od kupovne moći Hrvata, dok ih Slovenci po nivou potrošnje “šiju” otprilike za četvrtinu.

To proizlazi iz podataka o stvarnoj individualnoj potrošnji u članicama Evropske unije i kandidatima te članicama Efte u prošloj godini, koje su objavili eurostatističari.

Prema tim podacima, najveću stvarnu potrošnju po stanovniku u EU ima Luksemburg, gde je stvarna potrošnja, koja eliminiše razlike u cenama među zemljama, za 34 posto veća od proseka EU.

Sledi Nemačka, u kojoj prosečni građanin potroši 20 posto više od proseka na nivou Unije. Na trećem mestu su Austrijanci, čija stvarna potrošnja za 17 posto premašuje prosek EU.

Dno liste potrošnje u EU drže Hrvatska, Mađarska i Bugarska. Naime, stvarna potrošnja po stanovniku u Hrvatskoj, iako poslednjih godina raste, lane je, prema podacima Eurostata, bila 36 posto ispod proseka EU.

Istu kupovnu (ne)moć imaju i Mađari, a Bugarska je na samo 56 posto proseka EU. Prosečna kupovna moć u Rumuniji doseže 71 posto proseka EU.

Hrvatska bolje stoji kad se slika proširi na kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU, pri čemu su je po potrošnji i kupovnoj moći nadmašili i Turci.

Kupovna moć je, sa druge strane, za četvrtinu veća od one koju ima prosečan stanovnik Srbije. Stvarna potrošnja po stanovniku u Srbiji lane je iznosila samo 48 posto proseka u EU.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay