Srbija sprema “rampu” za odbačene dizelaše

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: A.M.

Srbija sigurno neće mirno posmatrati uvoz starih dizel automobila koji će, po svemu sudeći, vrlo brzo biti zabranjeni u gradovima Nemačke.

Iako je, po sadašnjim važećim propisima, u Srbiju dozvoljen uvoz vozila sa “evro 3” motorima, uskoro bi trebalo, kako je za Novosti potvrđeno, da se pokrene inicijativa za pooštravanje uvoza.

Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine, u skladu sa svojim nadležnostima i ciljevima, pozdravilo je odluku nemačkog suda u vezi s mogućom zabranom da starija dizel vozila saobraćaju u centru grada.

Imajući u vidu specifičnost naše zemlje kada je starost vozila u pitanju, odnosno da je vozni park na teritoriji Srbije u proseku veoma star, bilo bi svrsishodno, u cilju drastičnog smanjenja zagađenja vazduha, kao i buke, kada bi i lokalne samouprave na teritoriji Srbije primenile istu ili sličnu meru, kaže se u saopštenju Ministarstva dostavljenom Novostima.

U planu je da Ministarstvo zaštite životne sredine pokrene inicijativu prema nadležnim organima i organizacijama za pooštravanje uslova uvoza polovnih automobila, kako bi se doprinelo rešavanju evidentnog problema zagađenja vazduha.

Planirana incijativa odnosiće se ne samo na uvoz, već i na strogu kontrolu izduvnih gasova iz automobila prilikom tehničkog pregleda, kao uslov za registraciju vozila.

Stavljanje u promet vozila, njihovo puštanje u saobraćaj ukoliko su homologovana, mora se utvrditi i na osnovu propisanih uslova iz Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, s tim da uverenje o ispunjenosti uslova navedenih u zakonu izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Vozila koja ne ispunjavaju prethodno, ne mogu se stavljati u saobraćaj, odnosno u promet.

Nemački savezni sud u Lajpcigu doneo je odluku kojom se dozvoljava nemačkim gradovima da zabrane upotrebu vozila sa dizel motorima, a odluka se odnosi na oko 12 miliona automobila, te su procene su da bi veliki broj njih mogao da završi i u Srbiji – čak oko 300.000.

Izvor: Novosti

Foto: A.M.

Komentari 1

  1. Jovan

    Tako je nedajte da naše euro3 potisnu njihovi euro 6. Golf dvojka na lož ulje je zakon,a tek FAP 13 na ložiku nezamenjiv.