Srbija više zaradi od softvera nego od malina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Usluge u Srbiji sada stvaraju više od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) a industrija oko 31 odsto, dok je prosečna stopa rasta izvoza tog sektora u prethodne tri godine bila 11,7 odsto a robnog izvoza 10,1 odsto, objavio je časopis „Biznis i finansije“.

„Uspeh srpskog sektora usluga često se meri u odnosu na izvoz malina, verovatno najpoznatijeg domaćeg poljoprivrednog proizvoda“, navodi časopis i podseća da je od 2012. veća zarada od izvoza softvera nego od malina.

Ekonomista Ivan Nikolić je rekao da je sektor usluga sve konkurentniji i da mala, tehnološki zaostala zemlja poput Srbije lakše može da „uhvati kopču“ sa razvijenijim privredama preko usluga nego preko proizvodnje roba, iako se u tom „robnom delu“ privrede nalaze sektori koji se stalno izdvajaju kao razvojne šanse, poput poljoprivrede i prehrambene industrije.

Na dobre rezultate sektora usluga presudno utiču dve oblasti telekomunikacije, kompjuterske i informacione usluge, odnosno IKT sektor i takozvane „ostale poslovne usluge“, u koje, izmedju ostalih, spadaju istraživanje i razvoj, kao i profesionalno i menadžersko savetovanje.

Izvor: Beta/ Biznis i finansije

Foto: Pixabay