Srbijagas izgubio milionski spor u BiH

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Fabrika glinice Birač u stečaju dobila je sudski spor težak 5,5 miliona maraka koji je protiv nje, pre više od četiri godine, pokrenuo Srbijagas iz Novog Sada, saznaje portal CAPITAL.

Okružni privredni sud u Bijeljini doneo je 19. marta presudu kojom je odbijena tužba Srbijagasa, a koju je ovo srpsko preduzeće podnelo 23. oktobra 2013. godine nakon što im je stečajni upravnik fabrike Lazo Đurđević osporio deo potraživanja.

Radi se o potraživanju po osnovu presude Okružnog suda u Bijeljini iz 2006. godine kojom je FG Birač obavezana da Srbijagasu isplati glavni dug od 2,9 miliona KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Stečajni upravnik je priznao deo potraživanja Srbijagasa po ovoj pravosnažnoj presudi, dok je osporio deo koji se odnosio na obračun zakonske zatezne kamate, nakon čega je Srbijagas podneo tužbu.

Prvobitni tužbeni zahtev iznosio je 2,1 miliona KM, da bi nakon veštačenja on bio povećan na 5,5 miliona.

„Odbija se u celosti zahtjev tužioca da se utvrdi postojanje dospelog potraživanja tužioca Srbijagas Novi Sad prema tuženome Fabrika glinice Birač u stečaju u iznosu od 5,5 miliona KM, kao i zahtev za naknadu troškova parničnog postupka sa zakonskom zateznom kamatom od dana donošenja presude do isplate“, stoji u presudi Okružnog privrednog suda, koja je u posedu CAPITAL.

Izvor: Capital

Foto: screenshot