Srbiji 40 miliona dolara ZAJMA da smanji GUŽVE na granici

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Svetska banka odobrila je Srbiji zajam od 40 miliona dolara za realizaciju projekta za smanjenje čekanja na graničnim prelazima.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović precizira da je reč o regionalnom projektu u koji su uključene i Severna Makedonija i Albanija, a da je zajam Svetske banke za sve tri države 90 miliona dolara.

„Svetska banka odobrila je Srbiji 40 miliona dolara u okviru projekta ‘Trade and Transport Facilitation’, koji upravo ima za cilj da smanjimo vreme zadržavanja na graničnim prelazima“, kaže Mihajlovićeva.

Zajam ugovoren ove godine ratifikovan je u Narodnoj skupštini krajem maja. Korisnici sredstava su Uprava carina, Infrastruktura železnice Srbije, JP Putevi Srbije i Koridori Srbije, a planirano je da zajam bude operativan u drugoj polovini 2019. godine.

„Srbija je u prethodne četiri godine izgradila oko 300 kilometara auto-puteva, a u tom periodu broj vozila na našim auto-putevima povećan je sa 37 miliona na blizu 54 miliona vozila u 2018.“

Posle puštanja u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 i sa skorim završetkom kompletnog istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj, očekujemo dalji rast tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju, navodi Mihajlovićeva.

Projekat sa Svetskom bankom obuhvata više komponenti, između ostalog, olakšavanje prekograničnog saobraćaja, razvoj inteligentnih transportnih sistema na Koridoru 10, kao i unapređenje putno-pružnih prelaza na železničkoj infrastrukturi.

Jedinica za sprovođenje projekta biće pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTS

Foto: Beta