• English
X

Poslovne vesti

Srbiju će preplaviti stari dizelaši

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Od sledeće godine u većinu nemačkih gradova neće moći da uđu dizel-vozila ako nemaju standard motora “evro 6”, odlučio je nemački regionalni sud pokrajine Baden-Virtemberg.

Grad Dizeldorf primenjivaće ovu normu, a ona je u skladu sa Pariskim sporazumom o zagađenju čiji je potpisnik Nemačka.

Ta uredba se odnosi i na strance, a najviše na nas jer će u tom slučaju mnogi morati da ostave svoja vozila kupljena između 2000. i 2012. na parkinzima u predgrađu nemačkih prestonica i u centar odu metroom ili tramvajem.

Ovaj korak je neophodan kako bi se zaustavilo dalje zagađenje sve dok električni automobili ne budu više zastupljeni na gradskim ulicama i dok dizelaši zaista ne postanu – čistiji. Prema najnovijim podacima, “evro 6” norme zadovoljava trećina dizelaša koji saobraćaju putevima u Nemačkoj.

Gotovo polovina od tri miliona novih vozila koliko se godišnje proda u Nemačkoj jesu dizelaši. S druge strane, Evropska agencija za životnu sredinu saopštila je da su emisije finih čestica i azotnih oksida odgovorne za brojne bolesti koje svake godine samo u Nemačkoj odnesu 10.000 života.

“Nemoguće je preraditi vozila, ona se moraju reciklirati i zameniti najbolje električnim vozilima. Zato idemo na to da u budućnosti izbacimo za kratko vreme skoro celu gamu na čisto električni pogon. Mi smo spremni”, kaže Ola Kaleus iz Mercedesa.

U toj zemlji procenjuju da će u narednih pet godina 14 miliona automobila sa starim dizel-motorima biti zamenjeno novim, čistijim dizelašima koje zadovoljavaju “evro 6” norme.

Većina starih dizelaša otići će na tržišta Balkana, Azije i Afrike. Stručnjaci procenjuju da će više od 300.000 ovih vozila u naredne tri godine doći i u Srbiju.

Ili što bi čuveni Rodni Troter iz legendarnih Mućki rekao za Del Boja: Did you know that Taiwan is the only country in the world that don’t have any rubbish dumps; they just send it all to him (Del).

Povezane vesti

Izvor: RTS

Foto: YouTube