Srpska šljiva odmah iza kineske i indijske

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija se po proizvodnji šljiva od preko pola miliona tona nalazi na trećem mestu u svetu, iza Kine, koja godišnje proizvede šest miliona tona, i Indije, čija proizvodnja šljiva iznosi 700.000 tona, izjavio je ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Krkobabić je podsetio da u Srbiji ima 42 miliona stabala šljive, ali da se u odnosu na period od pre 120 godina prerada tog voća smanjila za pet do šest puta, tako da se najviše koristi za proizvodnju rakije.

“Prvi izvozni proizvod Srbije u Sjedinjene Američke Države krajem 19. veka bila je suva šljiva. Tada je u SAD izvezeno 30.000 tona suvih šljiva, a naš izvoz sada ne prelazi pet do šest hiljada tona”, rekao je Krkobabić prilikom obilaska opštine Blace.

On je rekao da postoji spremnost Vlade Srbije i njegovog ministarstva, da zajedno s lokalnom samoupravom i postojećim zadrugama, rade na otvaranju složene zadruge u Blacu koja će omogućiti da šljiva koja uspeva u blačkom kraju ne završi u kazanima, već da bude prerađena.

“Takav jedan pogon je za očekivati sledeće godine ukoliko zadrugari i ljudi iz lokalne samouprave to ozbiljno shvate i krenu u taj projekat”, istakao je Krkobabić.

On je podsetio da je u toku konkurs za dodelu podsticajnih sredstava zadrugama i dodao da je ove godine za tu namenu obezbeđeno 825 miliona dinara, što je četiri puta više sredstava nego prošle godine.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay