Srpske njive “poklonjene” Arapima?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Savet za borbu protiv korupcije saopštio da, zbog nepotpunih podataka, nije mogao da utvrdi šta je državni interes u okviru aranžmana Vlade Srbije sa kompanijom Al Ravafedom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Savet, u svom najnovijem izveštaju o privatizaciji i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u javnoj svojini Srbije, postavio je pitanje opravdanosti ugovora Srbije sa Al Ravafedom kojoj je u zakup dato poljoprivredno zemljište.

Osim što su prihodi manji nego što su bili pre sklapanja ugovora s ovom kompanijom, Savet kritikuje i sam ugovor zbog toga što Vlada javnosti nije dala na uvid obrazloženje ovakvog ugovora s arapskim investitorom po kome Srbija ima tek 20 odsto vlasništva.

Savet u svom izveštaju postavlja pitanje opravdanosti čitavog ugovora s obzirom na loše finansijske rezultate Al Ravafeda u prethodne dve godine, ali kritikuje i sam ugovor zbog toga što Vlada javnosti nije dala na uvid obrazloženje ovakvog ugovora s arapskim investitorom po kome Srbija ima tek 20 odsto vlasništva.

“Savet nema ni informaciju na osnovu kojih parametara je utvrđena navedena vlasnička struktura u zajedničkom društvu, odnosno da li su ulaganja svakog ulagača srazmerna i raspodeli dobiti. Zaključivanje ugovora bez jasnih pravila, kao i ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, među ugovaračima Republikom Srbijom i privatnom ino – kompanijom, uz odsustvo transparentnosti, stvara prostor za sumnju da se privatni interes privileguje u odnosu na javni”, navodi se u izveštaju.

Savet ističe i da je Ministarstvo privrede odbilo da dostavi podatke o izmirenim obavezama Al Ravafeda prema poljoprivrednim društvima od kojih iznajmljuje zemljište, navodeći da te podatke ne poseduje.

Izveštaj objavljen na sajtu Saveta (antikorupcija-savet.gov.rs) dostavljen je Vladi i Skupštini Srbije, kao i ministarstvima privrede, poljoprivrede i unutrašnjih poslova i Republičkom javnom tužilaštvu.

“Poklanjanje najboljeg državnog i društvenog poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, čija se vrednost meri milijardama evra, ima nesagledivu štetu, koja se ogleda u tome da ta sredstva nisu došla u budžet Srbije i da država gubi prihod po osnovu izdavanja u zakup zemljišta koje je na nezakonit način prisvojeno”, ističe se u izveštaju Saveta.

Izvor: Beta, Insajder

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. jasna

    Sve na našu štetu, neshvatljivo je koliko nas vlast uništava, a ovaj narod
    je bira ponovo i ponovi…do potpunog bankrota. Ludilo u zemlji.