Srpski biznis za sada bez posledica zbog KORONAVIRUSA: “Strahujemo od marta i aprila”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Miloš Miškov

Srpski privrednici tvrde da za sada ne osećaju probleme u poslovanju, niti ozbiljnije zastoje isporuka iz Kine, ali da bi posledica moglo da bude za mesec ili dva – ako se situacija sa korona virusom oduži, odnosno kada ponestanu zalihe kojih trenutno ima sasvim dovoljno.

Srbija je u prošloj godini sa Kinom imala ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu od 2,8 milijardi dolara. Iz Srbije je u Kinu izvezeno robe za 329 miliona dolara, a uvezeno za 2,5 milijarde. Ukupan broj uvoznika je 10.800, dok u Kinu izvoze 322 srpska preduzeća.

Radoslav Veselinović, vlasnik Galeb Grupe, kaže da njegova kompanija uvozi pojedine komponente iz Kine, ali za sada nema ozbiljnijih zastoja kada je reč o isporukama.

“Ipak, dobijamo informacije da mnogi od naših partnera ne idu na posao, nego da rade od kuće, s obzirom na situaciju tamo. Malo su skeptični zbog korona virusa”, objašnjava Veselinović.

“Trenutno nemamo problema, ali to ne znači da se za mesec-dva neće pojaviti. Za sada imamo dovoljno zaliha od ranije, a sve što naručujemo oni obećavaju da će isporučiti, ali u principu – da se malo sačeka da sve ovo prođe. Naši dobavljači nisu baš u tim zaraženim područjima u Kini, ali iz predostrožnosti rade od kuće”, navodi Radoslav Veselinović.

Nebojša Matić, vlasnik “Mikroelektronike”, kaže da njegova kompanija ima značajan uvoz komponenti iz Kine i da se to što Kinezi ne rade ili rade manjim kapacitetom svakako mora odraziti na privredu.

“Srećom da mi imamo dobar magacin, pa nam ova situacija još uvek ne utiče na poslovanje, ali ako se nastavi još dve nedelje uticaće prilično”, smatra on i dodaje da ovakve situacije pokazuju potrebu ulaganja u magacine, odnosno stvaranje dovoljne količine zaliha.

Zoran Drakulić, vlasnik “Point Grupe”, kaže da njegova kompanija radi povremeno sa Kinom, ali u ovom trenutku ne očekuju nikakve isporuke iz te zemlje, tako da ne osećaju ni posledice situacije sa korona virusom.

“Mi trenutno nemamo u planu nikakve isporuke iz Kine, tako da nemamo tih problema, ali sam ja i generalno optimista i mislim da će cela situacija uskoro da se sredi. Doći će sve na svoje, preguraćemo kao što smo pregurali i onaj ptičji grip”, optimistički zaključuje Drakulić.

I u MK Grupi kažu da njihovo poslovanje nije pogođeno dešavanjima u Kini s obzirom na to da poslovno nisu upućeni na ovu zemlju.

Izvor: Blic

Foto: Beta/Miloš Miškov