Srpski IT sektor obara rekord

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije u 2017. dostigao je rekordnih 900 miliona evra, što je za 21,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas Vlada Srbije

„IKT sektor, koji je u fokusu Vlade premijerke Ane Brnabić, ostao je najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje. Nastavljen je pozitivan trend ubrzanog razvoja i promocije usluga, pre svega u oblasti internet i mobilnih tehnologija, razvoj aplikacija, kao i autsorsinga-a, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je IKT sektor najviše doprineo smanjenju spoljnotrgovniskog deficita sa 473 miliona evra trgovinskog salda i čini polovinu trgovinskog salda svih usluga.

Skoro 70 odsto trgovinskog salda predstavlja računarsko programiranje, koje beleži izuzetan rast unutar sektora.

Izvoz IKT usluga je bio je veći od izvoza u tradicionalnim granama industrije poput voća i povrća, obojenih metala i proizvoda od gume, dok su ga jedino nadmašili izvoz električnih mašina i drumskih vozila, koji je premašio 1,2 milijarde evra. Vlada Srbije je pokrenula više projekata za unapredjenje obrazovanja, infrastrukture i pravnog okvira za razvoj IKT industrije, kako bi se povećao broj kadrova na tržištu i time zadovoljile potrebe digitalizacije tradicionalnih grana industrije.

Među najznačajnijim rezultatima Vlade u 2017. za unapredjenje IKT sektora su povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, proširenje prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu u šta će biti uloženo oko 70 miliona evra.

„U okviru reforme obrazovanja uvedena je Informatika kao obavezan predmet od petog razreda osnovnih škola, oko 1.750 škola povezano je na bezbednu akademsku internet mrežu, a pokrenuta je i druga faza prekvalifikacija u IT sektoru. Veliki pomak postignut je i u oblasti rešavanja pitanja zaostalih rešenja za paušalno plaćanje poreza“, navela je Vlada Srbije i najavila da će u 2018. nastaviti da radi na realizaciji 35 projekata koje je ministarski IT Savet usvojio kao prioritetne i koji će doprineti daljem razvoju IKT industrije u Srbiji.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay