Srpski naučnici traže biogorivo iz algi, a finansira ih NATO

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Tim srpskih naučnika predvodi istraživački projekat razvoja biogoriva iz algi, čija bi prozvodnja u budućnosti mogla da postane komercijalna, piše na sajtu NATO.

Kako navode, projekat osmorice srpskih naučnika podržan je od strane NATO programa Nauka za mir i bezbednost (Science for Peace and Security – SPS), a sprovodi se na beogradskom Institutu za multidisciplinarna istraživnja, u kooperaciji sa britanskim Mančesterskim univerzitetom i Univerzitetom Bejlor iz SAD.

“Očekujem da će naši rezulatati podstaći razvoj zelenih tehnologija u energetskom sektoru”, rekao je za portal NATO, vođa projakta Ivan Spasojević.

On kaže da očekuje da će uspešan završetak ovog projekta omogućiti snižavanje cene goriva za jednu petinu u narednih pet godina.

Kako se navodi na sajtu, istraživanje bi trebalo da traje tri godine.

“Projekat nam obezbeđuje tačno šta nam je potrebno, opremu, materijale i školarine za većinu nadarenih mladih istraživača, a koji zahvaljujući tome, ostaju u svojoj zemlji”, kaže Spasojević.

Portal NATO podseća da je od 2007. godine, Srbija učestvovala u nekoliko NATO SPS. Brigadni general Cezare Marineli, šef Kancelarije NATO u Beogradu, pozvao JE srpske akademce da apliciraju za projekte istraživanja u oblastima sajber bezbednosti i energetske sigurnosti.

Izvor: Novosti, Tanjug

Foto: Pixabay