Srpski preduzetnici: Tri preporuke državi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Mala i srednja preduzeća imaju ključnu ulogu u razvoju srpske privrede i društva, a da bi njihovo poslovanje bilo uspešnije domaći preduzetnici imaju tri preporuke za Vladu Srbije.

To je pokazalo istraživanje Preduzetnički barometar Ernst Jang, u kojem je učestvovalo 107 srpskih preduzetnika, koji vode uspešne kompanije d.o.o i sa perspektivom daljeg rasta.

Smatraju da je neophodno da se razviju alternativni modeli za finansiranje preduzetničkog poslovanja, uklone prepreke za međunarodni rast i razvoj, kao i da se pronađu potencijalna rešenja za mlade preduzetnike, govore rezultati studije.

Istraživanje je pokazalo da čak 73 odsto preduzetnika finansira poslovanje svojih kompanija isključivo iz sopstvenih sredstava, a 65 odsto preduzetnika smatra da je potrebno javno promovisati uspešne preduzetničke priče u cilju poboljšanja imidža koji preduzetnici imaju u društvu. Gotovo polovina najuspešnijih preduzetnika bavi se proizvodnjom.

Prema toj studiji, može se zaključiti da su muškarci, koji su činili 79 odsto ispitanika, skloniji ulasku u preduzetništvo od žena.

Iako postoje brojni primeri poznatih preduzetnika koji nisu završili formalno obrazovanje, studija pokazuje da je 85 odsto njih visoko obrazovano.

Kompanije koje ovi preduzetnici vode u proseku zapošljavaju 120 ljudi, a svoje poslovanje započeli su relativno mladi, prosečno sa 30 godina.

Statistika govori i da 83 odsto preduzetnika, koji vode brzorastuće kompanije, radi više od osam sati dnevno.

Izvor: N1

Foto: Pixabay