Srpski programeri traženi u Njujorku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo/Milica Radović-Mandić

IT industrija iz Srbije stigla i do Njujorka gde se razmenjuju ideje i kuju novi poslovni planovi.

Predstavnici ITkonekt zajednice, koja četvrtu godinu zaredom okuplja IT industriju na jednom mestu, sastali su se juče sa Predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Njujorku. Organizator sastanka je Udruženje srpskih preduzetnika (Serbian Entrepreneurs) osnovanog od strane preduzetnika srpskog porekla. Cilj sastanka je bio da se povežu srpske preduzetničke inicijative iz dijaspore sa IT industrijom u Srbiji.

Uspešni preduzetnici srpskog porekla su predstavili svoje kompanije i razmenili svoje ideje kako bi se našao način da se pomogne Srpskoj IT industriji. Istaknuti su najveći problemi, prepreke i sumirano je šta su sledeći koraci ka daljem razvoju.

ITkonekt zajednica, koja okuplja preko 10 000 IT programera i preko 100 IT kompanija u Srbiji, je već mesec dana u New Yorku sa ciljem da pronađe velike poslove u Americi i dovede ih u Srbiju. “Nisam ni imala predstavu da su naši programeri toliko poznati. U Njujorku smo se sastali sa više od 30 kompanija kako bi videli potencijal širenja srpske IT scene na tržište Njujorka. Večina kompanija je znala za postojanje srpske IT scene i kako kažu, biće im zadovoljstvo da sarađuju sa programerima koji imaju tako dobru reputaciju. Pregovori će se nastaviti u septembru nakon odmora i verujem da već krajem godine možemo očekivati nove velike projekte iz Njujorka u Srbiji, poseban akcenat ćemo staviti na dovođenje projekata i u gradove van Beograda: Novi Sad, Niš, Kragujevac i Čačak.” ističe Milica Radović, susosnivač ITkonekt zajednice.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je na sastanku predstavila dosadašnje rezultate i istakla koje su to lepe vesti koje Srbija može očekivati uskoro. Naime, istakla je da možemo očekivati Srbiju na listi zemalja za dodatne servise Apple Store i Google Play. Najavila je otvaranje Naučno-Tehnološkog parka u Novom Sadu, početak izrade Naučno-Tehnološkog parka u Nišu kao i mnoge druge lepe vesti koje nas očekuju u narednom periodu.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo/Milica Radović-Mandić