Srpski Startit prvi partner Gugla u Evropi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Tehnološki gigant Gugl je prvo partnerstvo u Evropi ponudio domaćem startap akceleratoru Startit.

Tako je Startit, organizacija osnovana 2010, čiji je glavni cilj pružanje svih vrsta podrške domaćoj startap zajednici, a prvenstveno transfer znanja, dobila jedinstvenu šansu da u tom poduhvatu bude partner sa jednom od najvrednijih globalnih kompanija i to baš u domenu saradnje i razvoja startapa.

Prvi korak ove saradnje bio je nedavno održan intenzivni petodnevni program za startape, u kome su razmenjivali znanje sa 25 Guglovih i 35 naših eksperata. Gugl Lančped start je organizovan od 9. do 13. aprila u Startitovom centru u Novom Sadu, jednom od osam prostora koje ova organizacija ima širom Srbije.

Lančped start namenjen je startapima u ranoj fazi, koji žele da napreduju. Odabrano je deset mladih timova, a najvažniji uslov za učestvovanje bio je da imaju proizvod, makar i njegovu ranu verziju, pričaju Zoja Kukić i Vukašin Stojkov, osnivači Startita.

Na Lančpedu osnivači startapa su mogli da uče o strategiji proizvoda i razvoju biznisa, korisničkom iskustvu, tehnologijama, ali i marketingu i veštinama prezentacije proizvoda, što je jedan od značajnijih, a zanemarenih aspekata u ranim fazama razvoja startapa.

Do primarnog povezivanja sa Guglom došlo je preko srpske zajednice u kolevci IT industrije – San Francisku, koja želi da pomogne našim ljudima, kompanijama i organizacijama, pa je Startit dobio priliku da uđe u razgovore sa Guglovim stručnjacima.

Gugl je počeo da radi sa izabranim biznis akceleratorima i organizuju kurseve za startape širom sveta. Srbija na čelu sa Startit-om prvi je njihov partner u Evropi i jedan od deset partnera u svetu, kaže Stojkov.

Takav vid partnerstva omogućiće našim početnicima u IT biznisu direktan kontakt sa Guglom.

Njihovi stručnjaci će stvarno dolaziti ovde i sva baza njihovih znanja biće dostupna domaćim startapima, što sa jedne strane znači unapređenje naše zajednice, a sa druge pokazuje koliko je naša startap scena suštinski istupila u odnosu na druge, objašnjava.

Ne postoji pouzdan podatak o veličini startap zajedice, ali recimo da je čini oko pet hiljada, koji osnivaju, rade u startapima u Srbiji. Programera je u našoj zemlji oko 15.000, dok ukupno oko 20.000-30.000 zaposlenih radi u IT firmama, kaže Zoja Kukić.

Ona dodaje da je, po procenama, samo u toku 2017. godine nastalo 200 startapova, piše BLIC.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay