Srpsko građevinarstvo poraslo za 25 %

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pexels

Rast vrednosti izvedenih građevinskih radova u Srbiji u prvoj polovini ove godine iznosi 25 odsto, što značajno premašuje stope rasta u ostalim sektorima koji su doprineli rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,5 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Posle rasta građevinskih radova od 28,1 odsto ostvarenog u prvom kvartalu 2018. godine u drugom kvartalu zabeležen je rast od 23,1 odsto“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je najveći intenzitet radova postignut na koridorima i u stambenoj izgradnji, a očekuje se da ta dva sektora nastave da „vuku“ rast građevinarstva i u drugoj polovini godine.

„To potvrđuju i podaci o realizaciji budžeta za projekte koje prati ministarstvo, gde je u prvih šest meseci 2018. realizovano 48 odsto raspoloživih projektnih sredstava, odnosno 35,45 milijardi od ukupno predviđene 74 milijarde dinara“, dodaje se u saopštenju.

Očekuje se da se i u drugoj polovini godine nastavi sadašnja dinamika trošenja planiranih budžetskih sredstava, dok će ukupna raspoloživa sredstva biti uvećana zbog finansiranja Projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Izvor: BIZLife

Foto: Pexels