Šta ako prestane isporuka gasa iz Rusije?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, AP

Ukoliko bi došlo do poremećaja u snabdevanju gasom, ili potpunog prekida isporuka ovog energenta tokom zime, najveće probleme imale bi Srbija, BiH, Makedonija, Finska i Estonija, pokazuje najnoviji izveštaj Evropske komisije o otpornosti evropskog gasnog sistema, piše portal Savez energetičara Srbije, a prenosi Politika.

Problem bi tokom šest meseci, koliko zima traje, imale i pojedine evropske države, ali ne bi bile toliko ranjive kao istočne zemlje članice Evropske unije i Energetske zajednice. Analiza pokazuje da bi ovim zemljama u slučaju potpunog prekida isporuke nedostajalo od 80 do 100 odsto ovog energenta, s izuzetkom Srbije, jer domaća proizvodnja gasa pokriva četvrtinu ukupnih potreba, dok bi se druga četvrtina nadomestila iz domaćeg skladišta gasa „Banatski Dvor”. Odatle bi se, pokazuje ista analiza, nesmetano snabdevala domaćinstva i jedan broj toplana.

Zato Evropska komisija, predlaže Srbiji hitnu diversifikaciju snabdevanja, što u prevodu znači, izgradnju još jednog gasovoda kako bi gas dolazio i iz drugog pravca, a i kako bi se naša zemlja snabdevala i nekim drugim gasom, a ne samo ruskim. Evropska komisija je za potrebe ovog istraživanja pozvala sve članice Energetske zajednice Albaniju, Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, Srbiju, Crnu Goru, BiH, Kosovo da učestvuju u ovom „stres testu” i sprovode analizu na nacionalnom nivou. Ova analiza je samo još jedna opomena ovom delu Balkana, pogotovo Srbiji, da što pre reši pitanje izgradnje gasovoda Niš-Dimitrovgrad kako bi u slučaju gasne krize imala alternativu.

Izvor: Politika, Savez energetičara Srbije

Foto: Beta, AP