Šta EU treba da uradi da bi stigla Kinu i SAD?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da Evropska unija ove godine mora da se reformiše da bi mogla da se nadmeće s velikim silama poput Kine i SAD.

Makron je rekao da “ambicioznijim” članicama EU treba omogućiti brže kretanje ka većoj integraciji, čak i ako druge članice ne žele da se pridruže.

“Manje ambiciozni ne treba da blokiraju ambicioznije u prostoriji”, naveo je francuski predsednik.

On se našalio na račun prisustva predsednik SAD Donalda Trampa u Davosu, rekavši da je, s obzirom na veliku količinu snega, “teško verovati u globalno zagrevanje. Srećom, nije pozvan niko ko je skeptičan u vezi s globalnim zagrevanjem”- što, međutim, Tramp jeste.

On je dodao da zemlje koje koriste evro moraju da se dogovore o “jačem” i “pravednijem” sistemu, a da članice EU treba da koordiniraju svoje poreske politike jer će “u suprotom talenti nestati”.

Makron je najavio da će Francuska osnovati fond od 10 milijardi evra za finansiranje inovacija i istraživanja.

Makron je u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da želi da inovacije budu u centru njegove ekonomske politike.

Francuski predsednik je najavio i poreske olakšice za kompanije i rekao da radno pravo mora biti “mnogo više prilagođeno poslovnom okruženju” da bi Francuska bila konkurentnija.

Izvor: Beta, AP

Foto: YouTube screenshot

Komentari 1

  1. zec

    Treba da uvede robovlasnički sistem jer takav je većim delom u Kini; ako je to ispravno./opravdano – brojem jedinica raznih proizvoda upitnog kvaliteta.