Šta je zlatni padobran u biznisu?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Piše: Dijana Carić, autor knjige ‘Umetnost pregovaranja’

Zlatni padobran  garantuje velike novčane isplate direktorima ili članovima uprave u slučaju da dođe do prekida radnog odnosa prilikom neprijateljskog preuzimanja preduzeća.

Zlatni padobran se pokazao kao “bezbedno i sigurno” rešenje pri “sletanju” sa jedne korporacije na drugu. Jedan od primera zlatnog padobrana je bivši direktor Ekson Mobil-a, Li Rejmond, koji je po odlasku iz korporacije dobio 400 miliona dolara. Nešto manji iznos, oko 30 miliona dolara dobio je Stiven Krofors nakon samo tri meseca rada na čelu Morgan banke.

Sa druge strane, umesto da ga aktiviraju i bezbedno se prizemlje, neki su ovaj padobran morali da sklope. Obzirom da je više  protivnika ove klauzule,  imamo primer  direktora jedne  francuske banke kom usled pritiska javnosti  nije isplaćen novčani iznos koji mu je garantovala ova klauzula. Imamo i primer Švajcarske, gde je 2013-e godine održan referendum koji za rezultat nije imao ukidanje ove klauzule ali je izglasano da plate direktora i članova upravnog odbora odobrava skupština akcionara umesto samih članova upravnog odbora.

Zlatni padobran otpuštanje direktora čini veoma skupim. Međutim, za neka preduzeća je veći trošak da direktori ostanu nego da odu. Jedno je sigurno, pojedinim  direktorima  više se isplati da budu otpušteni nego da rade.

Izvor: BIZLife

Foto: Screenshot